Gezond bewegen

gezond bewegen

coach gezond bewegen
Edwin te Velde – Training te velde

Visie op gezond bewegen

Bij gezond bewegen denken veel mensen aan veel en intensief sporten. Dat is helemaal niet nodig!  Lekker actief bezig zijn en kleine bewegingen maken is veel effectiever dan de hele dag achter een scherm te zitten en dan nog even een uurtje “los” te gaan in de sportschool. Sterker nog: dat kan zelfs averechts werken. Je voelt je na afloop misschien wel beter maar het blijvende effect is vrijwel nihil.

Een gezond leven is een actief leven

De meeste mensen weten wel dat bewegen gezond is en dat ze veel en te lang stilzitten. Maar leidt dit ook tot een daadwerkelijke gedragsverandering? Halen we die normen? Dat blijkt in de praktijk tegen te vallen. Zo haalt bijvoorbeeld slechts 44 procent van de volwassenen de norm van 150 minuten bewegen per week. Dat is ook begrijpelijk omdat onze maatschappij is ingericht op het mensen zo gemakkelijk mogelijk maken. We zijn letterlijk lui gemaakt. Hoe lossen we dat op?

Bewegen als een vanzelfsprekend onderdeel van je leven

Een eerste stap is bewegen niet te zien als een verplichting, maar als een vanzelfsprekend onderdeel van je leven. Is dat moeilijk? Nou ja het gaat niet vanzelf. Het belangrijkste is die eerste stap te zetten. Als je ervoor kiest om fit te worden èn te blijven, kies je ervoor om je bewust actief te gaan leven. Bepaalde ingesleten patronen zul je moeten kwijtraken en gaan vervangen door gevoelsmatig minder gemakkelijke, maar voor je algemeen welzijn betere alternatieven. Probeer het gewoon en ervaar de voordelen.

Schijf van Drie

Mijn beweegadviezen zijn gebaseerd op de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad.

Bij volwassenen en ouderen verlaagt bewegen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Bij ouderen verlaagt bewegen daarnaast het risico op botbreuken en verbetert het de spierkracht en de loopsnelheid. Ook hangt veel bewegen bij deze groep samen met een lager risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie.

De belangrijkste aanbevelingen uit de Beweegrichtlijnen (de “Schijf van Drie”):

  1. Span je minimaal 150 minuten per week matig intensief in
  2. Beweeg regelmatig intensief
  3. Zit minder (lang) stil

Matig intensieve inspanning

Doe minimaal 150 minuten activiteiten met matig intensieve inspanning, zoals wandelen of fietsen, verspreid over meerdere dagen. Dat lijkt veel, maar dit haal je al met elke doordeweekse dag een half uur fietsen.

Intensief bewegen

Conditie

Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Vanaf je 30e levensjaar lever je elk jaar zonder training ongeveer 1% aan uithoudingsvermogen in. Met alleen naar je werk fietsen of een lunchloopje doen ben je er dus nog niet. Het is belangrijk om je lichaam te blijven uitdagen omdat het anders als het ware gaat indutten. Ga dus niet alleen meer bewegen, maar ook echt sporten, en met enige regelmaat.

Kracht- en balansoefeningen

Vergeet niet je spieren te trainen met gerichte krachtoefeningen. Als je niet traint verlies je tussen je 30e en 80e levensjaar 40 tot 50 procent van je spiermassa.  Het is daarom belangrijk om spierversterkende oefeningen te gaan doen. Het wordt helemaal effectief als je dit combineert met balansoefeningen. Waarom zijn die balansoefeningen belangrijk: naarmate je ouder wordt, worden niet alleen conditie en kracht minder, maar nemen ook de coördinatie en het reactievermogen merkbaar af. Valongevallen komen daardoor vaak voor bij ouderen. Met grote invloed op de kwaliteit van het leven na de val. Om de kans op een val te verkleinen, is het belangrijk om balansoefeningen te doen. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter.
De gezondheidsraad adviseert twee keer per week te gaan krachttrainen, en dat is in de praktijk voor veel mensen een uitdaging. Ze beginnen in januari enthousiast bij een sportschool maar haken al snel af. Juist met dit in het achterhoofd  heb ik het “Conditie & Kracht” concept ontwikkeld. Een laagdrempelige maar effectieve sportvorm. Dit concept heb ik doorontwikkeld voor Fit het Zelf beweegconsulten. Laagdrempelige trainingen waarin aandacht wordt besteed aan alle aspecten van functioneel bewegen. Je knapt er fysiek én mentaal van op. Als je naar huis -fietst uiteraard- kun je trots zijn op jezelf. Je hebt de omslag gemaakt. En met de oefeningen en technieken die je leert tijdens de beweegconsulten kun je voortaan ook thuis of buiten zelfstandig op een verantwoorde manier trainen, onafhankelijk van een sportschool.

Bewegen voor sterkere botten

Botten worden brozer als je ouder wordt, wat je kans op botbreuken bij een val groter maakt. Met krachttraining maak je niet alleen je spieren sterker maar ook je botten.

Minder stilzitten

Voorkom dat je veel stilzit. Veel zitten hangt samen met een hoger risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Hoewel we de afgelopen tien jaar zelfs iets meer en vaker zijn gaan sporten, zijn Nederlanders ook Europees kampioen zitten: gemiddeld liefst 8,7 uur per dag.

Edwin te Velde, beweegcoach “Training te velde”


Fit worden en blijven kun je zelf!

Leer je hoe je jezelf fit kunt maken – en kunt blijven. Door middel van de kennis en no-nonsense aanpak van twee professionals met passie voor hun vak. Leer gezond eten èn gezond bewegen op een manier die goed bij jou past.

Fit het Zelf Beweging
Ben je geïnteresseerd in coaching op het gebied van beweging?
Training te velde

Bij Training te velde werken we aan de dingen waar je echt wat aan hebt: je (spier)conditie verbeteren – ook voor wintersport – en goed leren hardlopen. Geen dure sportschool maar lekker naar buiten en samen trainen. Samen sporten zorgt voor een ‘stok achter de deur’ en meer plezier. Zo wordt sporten écht leuk! Training te velde »
Training te velde ›
Fit het Zelf Voeding
Ben je geïnteresseerd in coaching op het gebied van voeding?
Gewichtsconsulent Leidsche Rijn
Gewichtsconsulent Leidsche Rijn is dè erkende gewichtsconsulent voor de regio Utrecht. Je gaat op een gezonde manier blijvend afvallen en je vitaler voelen met gewoon gezond en lekker eten. En: zonder intensief te hoeven sporten of gebruik te maken van een (crash)dieet, shakes of pillen! Gewichtsconsulent Leidsche Rijn »
Gewichtsconsulent Leidsche Rijn ›

Wil je je aanmelden of heb je een vraag?

06 – 4592 5991 (Esther)
06 – 1133 3719 (Edwin)

Stel direct je vraag gratis en vrijblijvend via de telefoon, email of het contactformulier. We beantwoorden je vraag graag, je zit nergens aan vast.

Begin vandaag, maak een gratis afspraak